- Formule 1, Stage Southfields

Formule 1 in het afgelopen halfjaar

In de eerste helft van het tweede jaar liep ik mijn droomstage bij Southfields, Ziggo Sport F1. Zowel het praktijk- als het onderzoeksgedeelte waren voor mij een leerzame en leuke ervaring. Sinds mijn stage heb ik alleen maar meer bevestiging gekregen dat ik later wil werken in de Formule 1-wereld. De ideale situatie zou zijn als ik na het afstuderen me als volwaardig redactielid mag toevoegen aan het team. 

Heimwee
Toch had ik na twintig weken ondergedompeld te zijn in de Formule 1 even een overdosis. Het was wel fijn om een pauze te nemen en bij terugkomst op school me te verdiepen in andere onderwerpen en projecten. Ik had me nog aangesloten bij het autoproject van Albert, maar ik voelde aan dat ik eruit moest stappen. Ik wilde me focussen op ander soort onderwerpen. Daarnaast ligt mijn specialiteit ligt op racegebied, niet op ‘normale’ auto’s. Maar toen het Formule 1-seizoen weer begon, kreeg ik een beetje last van heimwee. Het was raar om weer vanaf de bank de uitzendingen te bekijken, met elke keer een verrassing wat de inhoud zou zijn. Ik zag dat het format hier en daar was veranderd – misschien wel mede door mijn onderzoek – en wist dat ze gewoon doorgingen zonder mij. Ik miste de extra beelden en software en het contact met mijn collega’s. En soms was ik zo druk met school, dat ik weleens vergat de tweede vrije training te kijken. Terwijl dat altijd mijn shinemoment in de commentaarpositie was. 

Jumbo Racedagen kick-off
Vorig jaar heb ik een paar keer aangeschoven bij de podcast over Formule 1: Pitcast. Maar dit jaar ligt het project volledig stil. Totdat Jules Seegers begin april een appje in de groepsapp stuurde dat er vanuit de FHJ een aantal studenten bij een bepaald evenement van Jumbo een vraag mocht stellen aan Max Verstappen. Ik zat op dat moment in het vliegtuig naar huis (vanuit Perugia) en formuleerde snel een vraag toen ik was geland. Op 17 april ging ik samen met drie studiegenoten naar het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel. We hadden geen idee wat er ging gebeuren en we kregen helemaal de kriebels toen we hoge piefen van Circuit Zandvoort en andere BN’ers zagen lopen. Daarnaast was er een verbod op het maken van foto’s. Zou er een aankondiging zijn over de Formule 1 die naar Zandvoort komt? Uiteindelijk bleek het de kick-off te zijn van de Jumbo Racedagen voor eind mei. En de beroemde BN’ers, allemaal vrouwen, bleken te racen in de Ladies GT tijdens het race-evenement. Een beetje een teleurstelling om eerlijk te zijn. Maar ik had nog wel een gelukje. 

Ik stel mijn vraag…

Van tevoren kwam een vrouw van Jumbo naar mij toe met de vraag of ik Mirthe was. Ik was flabbergasted, wist ze wie ik was door mijn stage? “Jij bent uitgekozen om een vraag te stellen aan Max.” Ik raakte lichtelijk in paniek, ik wist na twee weken niet meer wat mijn vraag was geweest. Gelukkig kreeg ik de vraag op een papiertje mee (een beetje aangepast) en er was zelfs een stoel voor mij gereserveerd. (Dat was nog een heel verhaal, aangezien iemand brutaal op mijn stoel was gaan zitten. Dus ik stond ongemakkelijk naast Jos Verstappen te wachten totdat aan de hele zaal was gevraagd te kijken of misschien iemand op mijn stoel was gaan zitten.) Mijn medestudenten waren lichtelijk jaloers en dat was terecht. Wij waren ervanuit gegaan dat iedereen een vraag mocht stellen, maar dat bleek niet het geval. Er werden in totaal acht vragen gesteld: vier door vrouwen, vier door mannen. Een beetje raar verdeeld, aangezien het overgrote deel van het publiek man was. Het bleek een soort CollegeTour te zijn met leerlingen en studenten van verschillende scholen in Nederland. Elke school was zeker door twintig studenten vertegenwoordigd, de FHJ door slechts vier. Frits van Eerd en Max Verstappen werden geïnterviewd door Humberto Tan. Ik zag stiekem op de lijst dat ik (gelukkig) al als tweede aan de beurt was en haakte toevallig met mijn vraag in op het huidige gesprekonderwerp. Mijn tactiek was om eerst een vraag te stellen aan Max waarop ik al wist wat zijn antwoord zou zijn (veiligheid) en dan over te gaan naar het technische aspect. Direct na de publicatie op YouTube, die bijna 200.000  keer is bekeken, kreeg ik allemaal appjes van mijn oud-collega’s: “Heeeeeeeeee, je zit in de Verstappen Jumbo CollegeTour! Goeie vraag!!!”.

Vanaf 16:53 komt mijn vraag (ik zit op de tweede rij, links in het blauw)
Bij de repetitie op 10 mei

Voor weer even terug
En toen begon het weer te kriebelen. Ik besloot toch maar te vragen of ik weer een keer mocht langskomen op de redactie. Dat was geen enkel probleem. Vrijdagavond 10 mei kwam ik via de redactie binnen (de bewaker kende me nog en liet me binnen) en ik werd direct door veel oud-collega’s begroet. Drie zoenen, knuffels, complimenten over mijn vraag bij de Jumbo Racedagen kick-off; het was alsof ik nooit was weggeweest. Ik kwam een uur voor de uitzending van het Formule 1 Caféen liet iedereen even zijn gang gaan. Ik keek bij de repetitie en ging uiteindelijk tijdens de uitzending in het publiek staan. Dat was overigens heel raar, ik heb het altijd meegemaakt vanuit de regieruimte. Na afloop heb ik nog gezellig een drankje gedaan, geïnformeerd naar de activiteiten van Ziggo tijdens de Jumbo Racedagen en toen ging ik naar mijn Airbnb-kamertje. Ik was helemaal gelukkig door de hartverwarmende reacties van mijn oud-collega’s: “We hebben het nog regelmatig over je, we missen je echt”, “Je moet echt vaker langskomen!”.

Het contact onderhouden
Een week later ging ik naar de Jumbo Racedagen en spotte ik in de verte een van mijn oud-collega’s, Rob van Gameren. Ik stuurde een foto van hem vanaf mijn locatie en ondanks dat er tweehonderd meter en duizenden mensen tussen ons zaten, keek hij op en zwaaiden we naar elkaar. Ik heb met hem en nog een paar oud-collega’s van Southfields gepraat. Over twee weken ga ik weer naar de redactie om samen de race van Groot-Brittannië te kijken. Er werd mij nadrukkelijk verzocht om weer via de redactie-ingang binnen te komen. Ik kijk er nu al naar uit!

Regelmatig een bericht sturen via WhatsApp of Instagram zorgt voor leuke gesprekken over hoe het met iedereen gaat. Ik vind het belangrijk dat ik het contact met mijn oud-collega’s onderhoud. Ik wil niet dat ze me vergeten. Het is zo’n mooie tijd geweest en het liefst wil ik die later weer doorzetten.

Tijdens de Jumbo Racedagen kwam ik Rob van Gameren en de achterste twee dames van Southfields tegen.
Davide Valsecchi

Perugia
Toen ik in Perugia was, woonde ik een lezing bij van Sky Sport Italia met F1-presentatrice Federica Masolin, F1-commentator en oud-testcoureur Davide Valsecchi en sportcommentator Fulvio Giuliani. De lezing was in het Italiaans en had als titel ‘Formula 1: innovative TV commentary with a focus on the young.’ Ik begreep maar een klein gedeelte (zie mijn gedicht Het Blondje), zoals de namen van de coureurs en teams en bepaalde woorden die op het Frans leken. Maar ik zat op de eerste rij en voelde de passie waarmee het panel praatte. In Italië zijn Masolin en Valsecchi beroemdheden en de zaal zat dan ook helemaal vol (ik moest zelfs in de rij staan) met Italianen, met name mannen.

Federica Masolin

Na afloop wilde ik nog kort Federica Masolin spreken over het feit dat zij als vrouw in de Formule 1 werkt. Ik durfde namelijk geen vraag in het Engels te stellen, aangezien ik dan waarschijnlijk raar zou worden aangekeken met de blik: ‘Als je geen Italiaans spreekt, waarom heb je hier dan net gezeten?’. Maar na de lezing werden de twee bestormd door fans die selfies wilden maken. Ik ben rustig gebleven en heb onderweg naar beneden op de trap Masolin aangesproken. Wat volgde was het geven van een hand aan elkaar en een gesprek van zeker vijf minuten over onder andere vrouwelijke F1-verslaggevers en mijn baan bij Ziggo Sport (“Wat leuk! Ik kan het goed vinden met de Dutchies. Doe Jack de groetjes.”). Ze was helemaal enthousiast over het feit dat ik daar stage had gelopen en dat ik ondanks het Italiaans de lezing had bijgewoond. Ze wenste me heel veel succes en zei: “Misschien tot in de toekomst.” Ik liep weg en zag dat ik een hele horde mensen had laten wachten door mijn lange gesprek. Maar wat was ik trots dat ik zo’n tof gesprek met haar had gehad.

Volgend schooljaar
Het komende semester volg ik mijn minor en zal ik nauwelijks toekomen aan journalistiek. Maar ik volg uiteraard gewoon de Formule 1 en wil na de zomerstop nog minstens twee keer langsgaan op de redactie om het contact te onderhouden en te netwerken. Na februari wil ik weer verder gaan met datajournalistiek. Misschien is er een mogelijkheid om Formule 1-data daarmee te combineren. En volgend jaar is natuurlijk ook de Grand Prix van Zandvoort. Ik sta op een lijst voor kaarten (voor de zekerheid), maar misschien kan ik wel iets regelen om met mijn oud-collega’s te gaan. Ik acht de kans klein door de strenge regels en hoge prijzen, maar wie weet…  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.