- Reflectie

BN’ers zijn ook maar mensen

De laatste tijd betrap ik er mezelf op dat ik bekende Nederlanders steeds meer als normale mensen ga zien. Ik krijg niet meer een verhoogde hartslag of zweethandjes. Ik probeer een normaal gesprek te voeren. Ik houd in mijn achterhoofd dat het ook maar mensen zijn.

De presentatoren bij een televisie-uitzending zijn het gezicht van het programma, maar achter de schermen werken zoveel mensen mee. Een goed voorbeeld hiervan is de groepsfoto van de medewerkers van het programma Zondag Met Lubach. Wie wordt er nog meer herkend dan alleen Arjen Lubach? De presentator krijgt de sterrenrol toegewezen. De cameramensen, productieleiders, de redactie: iedereen heeft een essentiële en onmisbare taak. De gasten zijn voorzien van mooie kleding, een dikke laag make-up en hebben een glaasje water. De stylisten, visagisten en gastvrouwen zouden ook wel eens in de spotlight mogen staan. En wat te denken van de cameramensen en geluidsmannen? Misschien hebben zij wel de belangrijkste taak van allemaal.

Gelukkig is niet iedereen perfect en gaat er weleens iets mis. Neem bijvoorbeeld de uitzending van Team Vermissingen op SBS6. Eén minuut voordat de uitzending live gaat, blijkt het zendertje van een van de gasten het niet te doen. De opnameleider regelt het, terwijl er wordt afgeteld naar nul. Bij mij zou het door alleen al de stress niet lukken, maar dat was hierbij niet het geval. Vijf seconden voor tijd is het probleem opgelost, loopt de opnameleider snel weg en is het voor de kijkers thuis net alsof er niks is gebeurd. Dezelfde uitzending krijgt Rik van de Westelaken nog tips over waar hij moet staan tijdens het voorlezen van de autocue. “Ja”, zegt hij, “dit is allemaal nieuw voor mij. Ik maak ook soms fouten.”
Inderdaad, fouten maken is menselijk.

De BN’ers zijn ook maar mensen die hun werk zo goed mogelijk proberen te doen. Eigenlijk staan ze gelijk aan hun collega’s achter de schermen. Het is puur toeval dat de presentatoren bij uitzendingen wél op beeld staan en de rest van de crew niet. Ze worden door het publiek gezien als sterren. Zíj zijn de mensen die iedereen kent. Zíj zijn de mensen die het programma vertegenwoordigen. Zíj krijgen te maken met fans die zenuwachtig om een selfie of knuffel vragen. De fans zouden de eindredacteur van hun favoriete programma waarschijnlijk niet eens herkennen. Als meer mensen zouden weten wat er achter de schermen gebeurt, zouden de BN’ers minder aandacht krijgen. Het wordt tijd om ook de mensen die achter de schermen zo hard werken in het zonnetje te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.