- Reflectie

Danny Demonstreert: Britain First

In de ‘Metro’ las ik een interview met programmamaker Danny Ghosen. Donderdag 30 november werd de eerste aflevering van ‘Danny Demonstreert’ uitgezonden op NPO2. In dit programma volgt Ghosen een aantal protestgroepen die controversieel zijn. Hij gaat op onderzoek uit om te ontdekken wat deze mensen drijft om hun idealen te verkondigen, met alle gevolgen van dien. In de eerste aflevering staat Britain First in de spotlight.

Britain First is een extreemrechtse beweging in Groot-Brittannië. In de ogen van veel Britten bestaat de partij (zonder zetels) uit racisten en moslim-haters. Danny Ghosen volgt een paar dagen het gezicht van de partij: Jayda Fransen. Samen met de leider van Britain First, Paul Golding, trekken ze door heel het land om te demonstreren tegen de islam. Jayda is overigens gedwongen om haar privéleven strikt geheim te houden, in verband met haar veiligheid.

Paul Golding en Jayda Fransen van Britain First

Het wordt al snel duidelijk dat Jayda en Paul niet met zich laten sollen. In eerste instantie laten ze Danny wachten en beslissen zij wanneer en waar ze met elkaar afspreken. Zo beslissen zíj met wie Danny tijdens de demonstratie mag praten. Is dat niet een vorm van propoganda? Danny stemt hier eigenlijk altijd mee in en kan weinig doen om hen op andere gedachten te brengen. Wanneer Jayda hem een paar uur laat wachten, zegt hij hier niks over tegen Jayda. Tenminste, dat is niet te zien op camera. Wat mij betreft mag Danny meer voor zichzelf opkomen en klagen over het wachten. Hij en de rest van de crew gaan in op de wensen van Britain First en dat vind ik onterecht. Aan de andere kant zijn Danny en zijn crew in de minderheid. Om daadwerkelijk tot een productie te komen, is het slim om de wensen van Jayda en Paul te accepteren. Anders hebben ze helemaal geen materiaal.

Daarnaast probeert Danny kritische vragen te stellen, maar vaak krijgt hij een netjes geformuleerd antwoord te horen. Pas als er andersdenkenden in de buurt komen, gebeurt er wat. Jayda verandert dan van een politiek correct persoon tot een schreeuwende vrouw die koste wat kost gelijk wil krijgen. Ze spreekt op die momenten zichzelf tegen en dat is haar zwakke punt. Danny mag dan toeslaan en dat doet hij ook soms. Maar als hij eindelijk de kans heeft om tot een goed gesprek te komen, wordt Jayda voor de zoveelste keer door Paul geïnstrueerd dat ze weg moet ‘voor haar veiligheid’. Danny mag niet mee in de auto. Op deze manier krijgt Danny geen kans, ook al probeert hij het. Naar mijn idee laat Danny zich te veel meeslepen met de wensen van Jayda en Paul, maar ik snap dat het moeilijk is om te beseffen in hoeverre je moet doorgaan.

Wel vraag ik me na het kijken van de aflevering af hoeveel ik nu heb geleerd. Heb ik iets nieuws geleerd over de gedachte achter Britain First? Niet echt. Veel informatie wist ik al, ondanks dat ik me weinig heb verdiept in het onderwerp. Ik betwijfel of Danny Demonstreert echt een journalistieke invalshoek heeft, of dat het meer een informatieve functie heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.