- Reflectie

De Belofte – Brief vanuit het hart

Beste Mirthe,

Deze brief is een belofte, een belofte aan mezelf. Ik schrijf jou, omdat je mij bent en tenslotte doe ik dit voor mezelf. Deze reis waar ik al aan begonnen ben, wordt een avontuur. Tijdens mijn zoektocht ontmoet ik bijzondere mensen en maak ik fouten. Ik heb altijd gedacht dat ik nooit fouten mocht maken, maar tijdens de eerste week van Condor ben ik erachter gekomen dat je juist fouten moet maken om verder te komen in je reis. Er zijn zoveel dingen die ik wil leren dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Laat me dan maar bij het begin van Condor beginnen. De eerste dag heb ik al een stap gezet die ik een dag eerder nooit had durven te maken. Bij de groepsindeling had ik in eerste instantie een rationele keuze gemaakt. Toen ik mij realiseerde dat ik me niet prettig voelde bij mijn keuze, maakte ik een overweging. Wees ik eerlijk tegen mezelf en de anderen of blijf ik de rest van het jaar spijt hebben van mijn keuze? Ik maakte vervolgens met een bonzend hart de moeilijke beslissing om naar een andere groep te gaan. Meteen werd ik daar opgenomen in de groep en voelde ik mij thuis. Ik hoef dus niet alleen keuzes te maken met mijn hoofd, maar ook met mijn hart. Fouten maken mag, ik hoef er niet bang voor te zijn. Heb vertrouwen in jezelf en kom voor jezelf op. Dit wil ik graag tijdens mijn reis ontwikkelen.

Al heb ik nog maar één week achter de rug, ik heb nu al zoveel geleerd dat ik zeker het vertrouwen heb om het komende (half)jaar een ander mens te worden. Zo heb ik mensen in de trein aangesproken, genetwerkt met derdejaarsstudenten en docenten en mijn oude baan weer opgepakt. Tijdens een van mijn gesprekken met een derdejaarsstudent had ik zo’n diep gesprek, dat ik er naderhand zeer verbaasd over was hoeveel ik een vreemde over mezelf vertelde. Ik vertelde doodleuk wat mijn zwakke punten waren die ik met de hulp van Condor wil verbeteren en waarom ik voor Condor had gekozen. Alles wat ik op dat moment zei, had ik me van tevoren nooit gerealiseerd. Het was alsof iemand anders het vertelde. Mijn zelfreflectie is dus al aan het verbeteren en ik weet inderdaad al best goed wat ik aan mezelf wil verbeteren. Ik wil mensen durven aan te spreken, niet bang te hoeven zijn wat iemand van mij vindt en leren ‘nee’ te zeggen. Met de juiste mensen om mij heen (en die heb ik!) heb ik over een halfjaar 30 studiepunten. Ik sta er niet alleen voor en leer van andere mensen. Als ik in één week al zoveel kan leren, stel je voor hoe ik over een halfjaar ben. Dan ben ik zekerder van mezelf, weet ik wat ik wil en kan, weet ik wat ánderen willen van mij. Mijn motivatie is geen punt, zeker niet in combinatie met mijn enthousiasme. De vrijheid die ik krijg, zorgt ervoor dat ik geconfronteerd wordt met mezelf. Wie ben ik en wat wil ik bereiken? Dat weet je alleen als je op pad gaat en zoveel mogelijk aspecten van het vak journalistiek leert kennen. Ik wil zoveel mogelijk ontdekken! Redacties bezoeken, interviewen, netwerken, contacten onderhouden, reizen, misschien wel een snuffelstage, werken als journalist, etcetera. Maar het liefst wil ik meer weten over de Formule 1-wereld. Ik wil kijken hoe het er achter de schermen in de studio aan toe gaat, hoe een Formule 1-journalist te werk gaat en wat het leven als verslaggever van de Formule 1 inhoudt. Aangezien ik met mijn immens grote profielwerkstuk al onderzoek heb verricht naar de media en de Formule 1, wil ik dit werkstuk graag verbeteren en uitbreiden. Ik wil meer contacten werven die in de autosport actief zijn en gelukkig heb ik daar al een aantal van. Ik weet dat het op de korte termijn niet haalbaar is om een Formule 1-race te bezoeken, maar ik kan wel alvast voorbereidingen treffen om dat in het tweede halfjaar te doen. Ik geloof dat zolang je een droom hebt, er altijd een mogelijkheid is om die te verwezenlijken, zolang je maar motivatie hebt en op lange termijn nadenkt.

Beste Mirthe, denk aan de tegeltjeswijsheid die je vader je gaf: “Als het op school even tegenzit, denk dan zo: je bent bezig je droom te verwezenlijken.” Wees niet bang om fouten te maken, neem risico’s, kom uit je comfortzonde en maak je vooral niet druk. Ontdek de soms harde, maar ook zo mooie wereld. Dat is de enige manier om je droom waar te maken. Twijfel je aan jezelf? Lees deze brief dan nog eens. Deze brief heb je geschreven toen jouw motivatie en zelfvertrouwen een hoogtepunt bereikten. Vertrouw in jezelf en zet door. En onthoud: er is geen betere adviesgever dan ondergetekende.

Liefs,
Mirthe

10.09.2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.