- Reflectie

Ervaringsweek presentatie

Afgelopen week was een van de beste weken die ik ooit heb meegemaakt. Ik weet al heel erg lang dat ik journalistiek wil studeren aan de FHJ en eindelijk werd na al die jaren mijn droom werkelijkheid. Al mijn verwachtingen kwamen min of meer uit, hoewel ik toch wel verbaasd was toen we gelijk al de eerste dag op pad moesten. Ach, ik houd wel van verrassingen.


Evaluatie
Gedurende de week ben ik erachter gekomen dat ik al wat ervaring heb op het gebied van journalistiek. Zo weet ik al bijvoorbeeld een beetje hoe ik moet presenteren, schrijven en interviewen, dat zijn vaardigheden die ik al beheers doordat ik bij de radio heb gewerkt en nu voor de krant. Er zijn echter ook nog bepaalde zaken geweest die compleet nieuw voor mij waren. Een voorbeeld daarvan was de lezing van Henk van Ess. Hij vertelde hoe je op het internet ontzettend veel kunt vinden over een bepaalde persoon, als je maar weet hoe. Het was een wereld die voor me openging. Verder ben ik erachter gekomen dat ik nog veel heb te leren op technisch gebied. Ik weet nog niet hoe ik moet monteren of een audio voor een filmpje moet opnemen. Ik heb wel al geleerd hoe ik visuals kan maken. Eerst vond ik het erg lastig, maar door een zelfverzonnen opdracht heb ik er steeds beter mee om kunnen gaan. Op technisch gebied wil ik dus nog veel leren.

Er is één ding waar ik ook echt lol in heb gehad en dat was het ontmoeten van allemaal leuke mensen. Eindelijk mensen die ook interesse hebben in de journalistiek, iets wat ik tot voorheen nooit echt heb kunnen delen met iemand. Ik heb geprobeerd om elke dag met andere mensen op te trekken en dat is aardig gelukt! Ja ja, nu al een beetje bezig zijn met netwerken.

Hier nog een paar punten die ik heb geleerd tijdens de ervaringsweek:
– Stel je bij een interview ook kwetsbaar op.
– Spreek zoveel mogelijk mensen aan van verschillende leeftijden.
– De eerste pannenkoek mislukt, daarna gaat het beter.
– Mensen kijken liever naar iets visueels dan naar een platte tekst. Hun aandacht wordt zo beter vastgehouden en de boodschap wordt beter overgebracht.
– Infographic moet niet te veel informatie bevatten, want informatie moet wel overzichtelijk blijven.
De eerste foto is voor mij al heel bijzonder, terwijl het nog niet eens zo bijzonder lijkt op het eerste gezicht. Het is de plek waar ik voor het eerst op pad ben gestuurd voor mijn studie en mijn eerste persoon heb geïnterviewd, ook al mislukte die eerste pannenkoek. Verder staat een scooter op de voorgrond. Het was de eerste keer dat ik op een scooter zat en ik moet zeggen: ik vond het doodeng, maar ook erg leuk. Dank je wel, Amber.

De volgende foto is een foto van een lege coupé in de trein. Ik moet vanuit Hendrik-Ido-Ambacht hiernaartoe reizen en ik reis dus ook met de trein. Ik heb nu al gemerkt dat het ontzettend druk is in de spits, maar twee uur later kan het er ook zo uit zien. Bovendien ben ik er al de eerste dag achter gekomen dat je de dienstregeling kan vertrouwen. Ik moest met de NS-bus in de file vanwege een wisselstoring bij Lage Zwaluwe. Journalisten moeten dus ruim van tevoren vertrekken!
De derde foto is een foto van de kantine. Op deze plek heb ik afgelopen week veel tijd doorgebracht vanwege lezingen en bijeenkomsten. Ik zie het als het centrale punt van de school.
Het interview met Twan Huys vond ik erg interessant. Tijdens het interview heb ik veel aantekeningen gemaakt. Zo vertelde hij bijvoorbeeld over originaliteit, goede voorbereiding en zijn eigen ervaring als journalist op meerdere gebieden.
De laatste foto is een kampvuur. Afgelopen weekend was ik bij een reünie van mijn muziekkamp. Veel mensen had ik al meer dan zes jaar niet gezien en ik vond het ook erg leuk om (nu ik niet meer twaalf ben) hen nu op een nieuwe manier te ontmoeten. Ik heb ervan geleerd dat oude vriendschappen weer kunnen opbloeien door alleen maar één dag met elkaar door te brengen en dan vooral met een kampvuur erbij.

Aan het begin van de week, toen ik maandag al om kwart over zes naast mijn bed stond en toch wel een beetje zenuwachtig was, zei mijn vader iets tegen mij. Hij zei: “Als je het op school even moeilijk hebt, denk dan maar zo: je bent bezig je droom te verwezenlijken.” Een prachtige tegeltjeswijsheid. Puur toeval dat dit nou precies een onderdeel was voor de weekopdracht.

Ik heb genoten van mijn ervaringsweek en ben benieuwd wat komende week en de weken daarna mij zullen brengen. Wel weet ik dat ik hier op mijn plek zit.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.