- DataBewijst, Datajournalistiek, Reflectie

Het Antwoord: met welk profiel onderscheid ik mij als journalist?

Wát een jaar. Dit studiejaar begon met een minor waar ik soms moeilijke momenten in heb gehad en ik kon dan ook niet wachten om me weer volledig te focussen op journalistiek. Ik had zo’n zin om op pad te gaan en weer te werken in het Deprez-gebouw. Maar toen kwam corona en stond alles op z’n kop. Als enige houvast had ik DataBewijst en dat heeft mij ontzettend geholpen om de eenzame coronatijd door te komen. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik de afgelopen maanden nog harder heb gewerkt dan normaal. Toch voelde dat niet altijd zo en had ik door de isolatie soms het idee dat ik helemaal niet zo veel deed. Maar als ik nu kijk naar de lijst met dingen die ik heb ondernomen, denk ik daar wel anders over. Met alles wat ik heb gedaan met DataBewijst én daarbuiten, kan ik met al die werkzaamheden en projecten alle competenties aantonen.

DataBewijst

Als ik De Belofte teruglees, dan zijn er nog best veel voornemens uitgekomen. Zo hebben we ons met DataBewijst aangemeld voor het Accelerator-programma (SVDJ), maar zijn we uiteindelijk terechtgekomen bij Broeinest Brabant. Dit was misschien – op dat moment – zelfs een nog betere uitkomst. Ik heb zoveel geleerd over ondernemerschap, klantgesprekken en het ontwikkelen van een bedrijf binnen de journalistiek. En als klap op de vuurpijl staat DataBewijst ook nog eens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. We hebben met meerdere opdrachtgevers gewerkt (ik was de contactpersoon) en de zomervakantie staat ook nog vol met klantgesprekken en producties afronden. De producties die ik oorspronkelijk voor ogen had, zijn in een beetje in de vergetelheid geraakt. Dit komt mede door de werksnelheid van het team (soms kon ik het niet helemaal bijhouden) en andere projecten (het onderzoek, podcastplatform). Maar alsnog heb ik gewerkt aan meerdere onderzoeken en producties. Deze hadden niet allemaal de gewenste uitkomst, maar ik heb geprobeerd om samen met het DataBewijst-team het maximaal haalbare op dat moment eruit te halen. Daarnaast heb ik mijn datajournalistieke vaardigheden ontwikkeld. Ik ben aan de slag gegaan met onderwerpen en invalshoeken bedenken, data verzamelen, data analyseren, OSINT, visualiseren en de productie uitwerken in de gewenste vorm. Er valt nog steeds veel te leren, maar vergeleken met vorig jaar heb ik al flinke stappen gezet.

Het onderzoek

De verwachtingen die ik mezelf had gesteld bij het onderzoek, zijn allemaal uitgekomen. Het onderzoek over multidisciplinaire samenwerkingen heeft me meer opgeleverd dan ik durven hopen. De gesprekken die ik heb gevoerd met experts uit het datajournalistieke werkveld zijn enorm waardevol voor mijn ontwikkeling als datajournalist. Ik zie nu echt de meerwaarde van multidisciplinaire samenwerkingen en begrijp nu ook beter de afwijzing van de SVDJ-subsidie. De drie onderzoeken van de anderen vormen samen met die van mij een uitgebreid beeld van hoe de datajournalistiek er voor staat en wat voor mogelijkheden er zijn. Deze uitkomsten van de onderzoeken kunnen gebruikt worden in de verdere ontwikkeling en positionering van DataBewijst.

Ondernemerschap

Ik heb ontslag genomen bij de lokale krant De Kombinatie. Dit werd mij vorig jaar ook al aangeraden en ik ben opgelucht dat ik het heb gedaan. Hierdoor kon ik me nu veel meer gaan storten op DataBewijst en het oprichten van het podcastplatform. In feite ben ik nu dus bezig met twee ondernemingen. Ik had wel verwacht dat ik aan de slag zou gaan met ondernemerschap, maar dit had ik niet kunnen voorspellen. In De Belofte schreef ik nog over freelancen bij DuurzaamBedrijfsleven. Mede door de coronacrisis is dat er uiteindelijk niet meer van gekomen, maar dat vind ik niet zo heel erg. Ik zag het ook eerder als een uitdaging om een platform te ontwikkelen, maar mijn interesse ligt niet zozeer op duurzaamheid in het bedrijfsleven. Ik richt me liever op (auto)sport en datajournalistiek in het algemeen.

Het antwoord op de profileringsvraag

Met welk profiel onderscheid ik mij als journalist? Het zal niet als een verrassing komen, maar ik onderscheid mij als ondernemende datajournalist. In mijn laatste jaar zal ik dan ook stage gaan lopen bij mijn eigen ondernemingen: DataBewijst en het podcastplatform. Bij beide ondernemingen houd ik me bezig met datajournalistiek en ondernemerschap. Bij DataBewijst zal ik me bezighouden met datajournalistiek in de breedste zin van het woord, voor het podcastplatform zullen het voornamelijk mijn researchvaardigheden en data-analyse zijn. In het podcastplatform maak ik onderdeel uit van een multidisciplinair team. Door deze twee ondernemingen kan ik me richten op mijn twee grote passies: datajournalistiek en (auto)sport. Ik heb geen specifieke voorkeur voor een bepaalde vorm, aangezien het per productie vaak afhankelijk is welke vorm het beste er bij past. Wel heb ik nu op meerdere gebieden ervaring en ben ik dus breed inzetbaar: audio (podcast en nieuwsbulletins), tekst (artikelen), video (YouTube en televisie) en overige visuele vormgeving (Slices, LocalFocus, Flourish Studio). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.