- Reflectie

NOS-reportage Syrië

“Want dat is het gekke aan het werken in Syrië. De militaire aanwezigheid is hier overal, is continu. Het probleem is: je mag het niet laten zien. Je mag het nooit filmen. En dat is het probleem van het werken hier: een belangrijk deel van de werkelijkheid, zul je als kijker nooit zien.” 

Dit zijn de woorden van NOS-correspondent Marcel van der Steen. Hij reisde voor een reportage door Syrië om te laten zien hoe het land er na zes jaar oorlog uit ziet. De sporen van terreurgroep Islamitische Staat zijn nog steeds goed zichtbaar.
De geciteerde woorden van Van der Steen raken mij. Het wil zeggen dat de kijker altijd een deel van de werkelijkheid nooit zal zien en dus ook nooit zal weten. De militaire aanwezigheid in Syrië is essentiële informatie en wil wat zeggen over de huidige situatie in Syrië. Doordat er dus (grote) mankementen zijn aan de persvrijheid, weten de mensen buiten Syrië niet dat er na het bewind van IS nog steeds geen vrijheid in het land heerst. Dit laat mij zien hoe belangrijk persvrijheid is.

Foto: NOS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.