- Reflectie

Ondernemerschap

Op de eerste dag van dit semester gaf Roy ons een vraagstuk mee: begin een eigen bedrijf. Direct kreeg ik al lichte paniek. Ik zat met zeventien mensen in een groep waarvan ik de helft nog niet eens kende. Daarom begonnen we met teambuilding om elkaar beter te leren kennen. Iedereen hield een kort praatje over zichzelf, een zogenaamde cv. Verder werd de groep opgesplitst in meerdere groepen: KVK/rechtsvormen, strategie, inventarisatie en structuur. Ik zat in de laatste groep met Nigel, Eline en Mees. Na het bestuderen van de zone-theorie, de SEAL-tools (die kwamen mij erg bekend voor) en de diamant van eigenaarschap ontwikkelden we de Triple Circulum. We zijn meerdere dagen bezig geweest om het uit te werken in dit schema (voorzien van uitleg):

Change of plans
Een week later volgde de presentaties van elke groep en ik kreeg steeds meer motivatie. Totdat Bart van Teeffelen, expert op het gebied van ondernemerschap, een dag later langskwam. Hij zei dat we goed op weg waren, maar te hard van stapel liepen. Meerdere mensen in de groep vertelden toen dat ze twijfels hadden bij de maatschap die we wilden opstarten. Ook ik was bang dat het een tweede SEAL-project zou worden en daar had ik geen energie voor. Vanaf dat moment is alles anders gelopen. We besloten ons meer te focussen op het onderzoek naar ondernemerschap en teambuilding. Want we hadden nog tweeënhalf jaar de tijd om een eigen bedrijf op te richten. We richtten ons voor meerdere weken, de zogenaamde Kijk Rond-fase, op wat ondernemerschap (voor ons) inhield.  Zo regelde ik een workshop van studentondernemer Julian Klop. Ik had van tevoren al veel gesprekken met hem gevoerd over het opstarten van het bedrijf. Maar bij de workshop kwam slechts een handjevol mensen opdagen. En zo verslonsde het langzaam en werd de sfeer steeds grimmiger.

Het uitgeschreven plan voor de Kijk Rond-fase.

De focus verschuift
De coaches grepen in en gaven ons toestemming om ons niet langer bezig te houden met het oprichten van het bedrijf, maar aan de slag te gaan met journalistieke producties. Er waren al genoeg opdrachtgevers benaderd (door onder andere Roy) en we bleven maar vastzitten in de eeuwige discussies. Zeventien mensen: zeventien meningen; we zouden het nooit eens worden. Uiteindelijk werden er twee voorzitters, twee vertrouwenspersonen (oorspronkelijk plan was interne communicatie) en éénpersoon voor externe communicatie gekozen. We gingen aan de hand van projecten werken en deelden de kennis, voortgang en reflectie met elkaar in de redactievergaderingen. Maar de focus was nu meer verschoven naar de journalistieke producties en lag niet meer op ondernemerschap. Ik ben van mening dat we destijds de juiste beslissing hebben genomen. Maar volgend jaar mag het idee van een maatschap of kleinere bedrijven beter uitgewerkt worden. Want er is potentie.

Mijn activiteiten voor ondernemerschap dit jaar
– Freelancer De Kombinatie. Inmiddels werk ik al bijna drie jaar als freelancer voor de lokale krant De Kombinatie. Elke maand stel ik een factuur op en ik regel zelf alles met toestemming of een tip van de redactie.
– Freelancer nieuwsbulletins. Voor Brabants DagbladEindhovens Dagblad en BN de Stem werk ik ook op freelancebasis. Elke maand moet ik via het systeem van De Persgroep (MedLink) per nieuwsbulletin een bedrag declareren. In het begin was dit overigens erg lastig, aangezien ik niet ingeschreven sta bij de Kamer van Koophandel. Ik werk en verdien hiervoor per jaar te weinig. Pas na vier maanden en vele mails en telefoontjes, werd ik uitbetaald. 
– Voor Duurzaam Bedrijfsleven heb ik samen met mijn groep gewerkt op vrijwilligersbasis. Aangezien wij nieuw waren in de branche (zowel op het gebied van duurzaamheid, bedrijfsleven als datajournalistiek) vroegen wij niet om een vergoeding, maar wel om naamsbekendheid. Onze namen worden bij publicatie vermeld. Als wij in februari verder voor hen willen werken, en daar ziet het wel naar uit, krijgen we wel een vergoeding. Daarnaast heb ik veel nieuwe journalistieke contacten opgedaan.
– De samenwerking met Art Rooijakkers was ook vrijblijvend. Er is sowieso nooit sprake van een eventuele vergoeding geweest. We hebben het gespeeld op naamsbekendheid. Zo heeft Art een positieve ‘recensie’ over ons geschreven, wordt Condor vermeld in Het Parool bij de column (er ging veel tijd inzitten voordat Condor eindelijk juist werd vernoemd), waren en zijn we welkom op de redactie van Zomer met Art en hebben we een groepsfoto gemaakt.
– Ik had nog een idee voor een interview met een winkeleigenaresse van een soort particuliere Wereldwinkel in Hilversum. Hiervoor had ik Happinez benaderd om een platform te hebben waar mijn journalistieke productie op gepubliceerd kon worden. Uiteindelijk heb ik geen reactie meer gekregen en geen tijd meer gehad om het interview af te nemen. Maar ik neem het idee mee naar volgend schooljaar. 

De toekomst
In het zesde semester wil ik misschien een datajournalistiekbedrijf oprichten met Cédric, Eline en Stephanie. We merken dat er een markt voor is en we hebben ons afgelopen jaar steeds meer als datajournalisten geprofileerd door veel te lezen en in de praktijk aan de slag te gaan. Misschien gaan we samenwerken met de politie in kader van open data-analyse. Daarnaast wil ik gewoon doorgaan met mijn freelancewerkzaamheden voor De Kombinatie en de Brabantse dagbladen. Ook ziet het ernaar uit dat de samenwerking met Duurzaam Bedrijfsleven wordt doorgezet en misschien komt er weer een nieuwe kans om met Art Rooijakkers samen te werken. En wie weet scoor ik wel een inval- of bijbaantje bij Southfields, Ziggo Sport Formule 1. Er liggen in ieder geval genoeg kansen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.